Over het kunstwerk

image

Voor Nonfacial Portrait worden schilders uitgenodigd om een portret te schilderen. Ze moesten daarbij één regel in acht nemen: ?Het gezicht van het portret mag niet detecteerbaar zijn door computervisie?. Tijdens het schilderproces filmt een camera uitgerust met drie gezichtsherkenningsalgoritmes het doek en een monitor informeert de schilder als er een gezicht wordt herkend. Op basis daarvan past de schilder zijn werk voortdurend aan. Het gezicht van het afgewerkte portret mag door geen van de drie algoritmes worden herkend. Als de kunstenaar het portret te gelijkend maakt met het model, zal computervisie het gezicht gemakkelijk detecteren. Omgekeerd, als het gezicht te veel vervormd is, zal het geschilderde portret niet gezien worden als het portret van de afgebeelde persoon. De kunstenaar moet de kleine visuele ruimte zoeken die alleen mensen kunnen waarnemen. In de installatie wordt elk portret samen met de video van het schildersproces voorgesteld.

Voor Nonfacial Portrait werden schilders uitgenodigd om een portret te schilderen. Ze moesten daarbij één regel in acht nemen: ?Het gezicht van het portret mag niet detecteerbaar zijn door computervisie.? Tijdens het schilderproces filmt een camera uitgerust met drie gezichtsherkenningsalgoritmes het doek
en een monitor informeert de schilder als er een gezicht wordt herkend. Op basis daarvan past de schilder zijn werk voortdurend aan. Het gezicht van het afgewerkte portret mag door geen van de drie algoritmes worden herkend. Als de kunstenaar het portret te gelijkend maakt met het model, zal computervisie het gezicht gemakkelijk detecteren. Omgekeerd, als het gezicht te veel vervormd is, zal het geschilderde portret niet gezien worden als het portret van de afgebeelde persoon. De kunstenaar moet de kleine visuele ruimte zoeken die alleen mensen kunnen waarnemen. In de installatie wordt elk portret samen met de video van het schildersproces voorgesteld.